UppSkrolla upp
TillbakaTillbaka

Fem snabba – om diabetes

Bild på vår diabetessköterska Lotta på HMC i Landskrona

Vad är diabetes?

Diabetes är en sjukdom som ger höga blodsockervärden. Det finns flera olika typer av diabetes, den vanligaste är typ-2 eller åldersdiabetes som den också kallas. Typ-2 diabetes kan även drabba yngre personer som under lång tid äter äter ohälsosamt och rör sig för lite. Risken att utveckla diabetes ökar om du har diabetes i släkten.
Det som händer i kroppen vid typ-2 diabetes är att cellerna får allt svårare att ta upp socker från blodet. Orsaken är en nedsatt känslighet för hormonet insulin. För höga halter av socker i blodet under långa perioder skadar din kropp på många olika sätt förutom att du inte mår bra. 

Hur vet du om du har diabetes?

Det vet du inte alltid eftersom du kan vara i det närmaste symtomfri en längre tid innan det upptäcks. Om blodsockret ökar tillräckligt mycket så upplever du ökad törst och behöver kissa oftare. Vanligt är också att du blir tröttare än normalt och att du uppleva försämrad syn.

Vad kan du göra själv för att fördröja utvecklingen?

Kosten har en stor betydelse. Att vara sparsam med snabba kolhydrater som finns i godis, läsk, kakor och annat sött är bra. Ät grönsaker, magert kött, fisk och fiberrika produkter!
Daglig motion är också viktigt, fysisk aktivitet ökar dina insulinkänslighet och minskar risken att utveckla diabetes typ 2. Investerar du 30 minuter varje dag i rörelse så betyder det mycket för din långsiktiga hälsa!

Vad ska du göra om du har diabetes i släkten eller har symtom på diabetes?

Har du symtom på diabetes så ska du absolut ta kontakt med din vårdcentral och tala med läkare eller diabetessköterska om din oro eller misstanke. Vi gör en medicinsk bedömning, tar enkla blodprov och lägger upp en plan med dig beroende på dina resultat. 

Vad finns det för behandling?

Om du har lätt eller måttligt förhöjda blodsockervärden så kan vi börja med att guida dig till mer hållbara levnadsvanor – det handlar främst om dina matvanor och hur mycket du rör dig. Om inte det räcker med mer rörelse och bra kost så finns idag en rad av olika mediciner som på olika sätt hjälper kroppen för att sänka ditt blodsocker.
Ingen ska behöva ha förhöjt blodsocker. I samarbete kan vi sänka ditt blodsocker till mer normala nivåer. Då mår du bättre och risken för framtida komplikationer minskar. 

Artikelförfattare
Lotta Lindkvist
Diabetessköterska på HMC i Landskrona

Läs mer 

1177 – Diabetes typ II